Melbournelaiset näyttivät jälleen miten juhlitaan ja pidetään hauskaa urheilun varjolla! 12 päivää (Brittiläisen) Kansainyhteisön kisoja, 4500 urheilijaa 71 maasta/kansakunnasta, 15 000 vapaaehtoista, satoja tuhansia katsojia - siinä megatapahtuman reseptiä kerrakseen. Urheilijat mittelivät 16 lajissa - osa suomalaisille tuntemattomia ja kummallisia, vai mitä olette mieltä nurmikeilailusta, kriketistä, maahockeystä tai netballista...

Itse pääsin kuin pääsinkin osalliseksi tapahtumaan kisojen Goodwill Partnerin (ensimmäisen sellaisen), Plan Internationalin kautta. Pääsin Planin vapaaehtoisena kurkistamaan kisoihin 7 päivänä, keskeisellä paikalla Yarra-joen varrella, tapahtuman sydämessä. Tehtäviin kuului monenlaista 'messuamista'; kertomista Planin mielenkiintoisesta toiminnasta, eli lapsikeskeisestä kehitystyöstä sekä kummitoiminnasta, asiakaspalvelua, opastusta ja 'Children are our Common Wealth' -rannekkeiden myyntiä. Planilla jo yksin oli 200 vapaaehtoista duunissa 5 osastolla, joten joka päivä tuli törmättyä uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Monella vapaaehtoisella on kummilapsi tai -lapsia, joillakin ollut jo yli 30 vuotta!
55337.jpg 55336.jpg
Summa summarum, kisat olivat ainutlaatuiset. Tapahtuman suuruudesta kertoo myös budjetti, joka oli n. 2,7-kertainen verrattuna Helsingin MM-kisoihin 2005. Kisojen yhteyteen oli lisäksi rakennettu hengästyttävän huikean laaja kulttuuriohjelma, Festival Melbourne, joka käsitti ymmärtääkseni yli 600 esitystä maapallon joka kolkalta. Tapahtumajohtamisen opiskelijalla ja ammattilaisella on ollut miettimistä, miten ihmeessä kaikki on saatu näin hienosti kasaan, kaikkiin riittää katsojia, ja miten kummassa kaikki kulttuuriohjelma voidaan tarjota ilmaiseksi!? (Urheilutapahtumien sekä seremonioiden lippujen hinnat olivatkin sitten suolaisia.)
55334.jpg55335.jpg
Federation Squarella Adiemusta kuuntelemassa Albert, Kata ja minä:

55332.jpg
Viimeistään nähtyäni nämä kisat ja järjestelyt mahtavine avajais- ja päättäjäisseremonioineen, olen vakuuttunut, että olen opiskelemassa alaa oikeassa paikassa... Tapahtumasyksy alkoi Volvo Ocean Racella, jatkui Australian Open -tennisturnauksella ja Kansainyhteisön Kisoilla, ja saa jatkoa edelleen viikon päästä alkavien Formula 1 Grand Prix -kisojen muodossa. Viimeksi kannustettiin Jarkko Niemistä, nyt päästään hurraamaan Kimille!

55338.jpg55342.jpg
Yarra-joen hienot suihkulähdekalataideteokset (Avajaiskuvat paitsi 'iso kala' The Agen sivuilta)
 55341.jpg 55351.jpg
Avajaishegemoniaa MCG:ltä eli Melbourne Cricket Groundilla
55340.jpg

55347.jpg

55349.jpg